Dat je niet meer een draaischijf hebt op je telefoon. Dat je elke dag en elk uur verbinding kan krijgen met de andere kant van de wereld. En telefoonnummers weet je niet meer uit je hoofd. En zo nog veel meer technologie die de samenleving heeft veranderd en nog aan het veranderen is. Wat maakt dat we veranderen, in andere woorden, welke drijvers zitten hierachter?

Inleiding

Digitaal is een verzamelterm voor alles wat een fysieke start heeft. En digitaal maakt die fysieke verschijning of dat proces in een virtuele vorm. En die vorm is geheel anders dan de fysieke vorm. Een geluk gevoel dat analoog is en heel veel vormen en gradaties kan hebben, zet digitaal om in twee toestanden: aan of uit. Verder zijn er nog vele definities te vinden.

Het is een actueel thema dat digitale transformatie. Maar dat was al eerder het geval, bijvoorbeeld in de late 90’r jaren. Het vervangen van transistors door chips is al weer wat jaren geleden.

Je bent er onderdeel van. Commerciële firma’s verbonden hun producten aan jou, aan hun klanten. Website’s werden uitgangborden, en op dezelfde website stond ook de bestelbon en ook de controle op verzending en de betaling vond zo plaats. En dat niet alleen als B2C klant, maar ook als B2B kant of Machine to machine klant.

Meer data is meer controle en nog meer. Door het verbinden van klanten en producten etc kregen bedrijven steeds meer data. En daarmee mee controle en concurrentie voorsprong.

Meer digitaal is financieel gezonder zijn. Volgens Gartner zullen de financiële en gezonde industrieën voor meer dan 20% zijn getotaliseerd en daarbij steeds een van de grote digitale partijen betrekken. (Uit het boek ‘The star of the digital galaxy – a studey of digital disruption, innovation and economic transformation’ door Amit Asawa, juni 2018.)

Deze pagina heeft als opbouw de volgende:

Inleiding. Die ben je nu aan het lezen. Actualiteit en toelichting. Dit zijn blog berichten die de komende tijd het onderwerp verder toelichten of actualiteit inbrengen. Kerntekst. Dit is het verhaal dat de essentie van het thema probeert weer te geven. In-class assignment. Hier staan oefeningen als je een workshop, module of cursus aan het volgen bent.


Actualiteit


Kern verhaal

Technologische transformatie

Ontwikkeling – Van geen naar alles verbonden

In 1856 werd de eerste kabel gelegd tussen Amerika en Europa. Die kabel werd aangevuld met een radio signaal in 1927. In 1950 kon die worden gebruikt om gesprekken te voeren tussen de twee continenten. Nu stroomt informatie vrij en snel langs een infrastructuur van satelieten, back bones en zo meer.

Ontwikkeling – Van fysieke naar digitale producten

Een gedrukt boek werd een website of e-reader book. Ieder fysiek apparaat dat een sensor meekreeg werd een digitaal product. De e-sigaret is een sterk voorbeeld van een fysiek product dat een digitaal product werd. De fysieke printer in je kantoor werd een digitale assistent die je laat weten wanneer papier of inkt op is.

Ontwikkeling – Van dom naar slim product

Als er een klein chip met een algoritme aan een product wordt toegevoegd raakt die slim. De sensor die de tempratuur meet in je woning, raakt slim met een ‘als het kouder dan <ingestelde tijd> is doe dan <opdracht>

Slim is je lamp, je telefoon, je tv, verkeerslichten, horloge, je kleding, je spiegel ‘zit mijn haar goed?’.

Van heel veel sequentieel rekenen naar quantum computing

Steeds snellere chips die het steeds sneller berekenen. Nog wel met gebuik van veel energie…. Veel meer dan een mens voor dezelfde rekenkundige bewerking nodig heeft… En dan berekeningen die niet een bit aan of uit heeft staan. Maar die twee posities op hetzelfde moment kan hebben, ziedaar quantum computing.

Ontwikkeling – En slim en daardoor persoonlijke voorwerp

Door het slim worden raken producten en diensten steeds beter in staat je te helpen. Ze worden een persoonlijk butler. Je krijg een persoonlijke newsfeed, persoonlijke advertenties op het internet en je shoppings doen al veel suggesties voor wat je wil kopen.

Deze ontwikkeling is nog maar halverwege. Hoe meer leveranciers weten wat je wil, hoe beter ze dat verder kunnen persoonlijk maken. Nu moet je nog zelf je boodschappen bij de website van AH invullen. Als je ze op grond van je instagram foto’s, je werkagenda, je stemming kunnen peilen, dan besluiten ze elke dag om vijf uur wat ze om half zes voor je deur laten afleven. Dat is pas gaaf, Hello Fresh maar dan voor mij alleen.

Natuurlijk kan je al je persoonlijke gymschoenen laten maken bij Nike. Maar helemaal alles naar jouw voorkeur gaat ooit komen, iedereen een 3D printer! Persoonlijke productie is toekomst, maar die gaat komen. Toch? En al die data die weer vergaard kan worden, geeft weer input voor weer verdere innovatie.

Van IT complete diensten, naar onderdelen

De IT diensten zijn steeds meer in losse componenten te krijgen. Door de componenten in de cloud te verbinden ontstaat een software systeem dat vroeger een enorm pakket was.

(RR: nog eens valideren met BIM’rs)

Verder nog:

  • Security zaken
  • Nieuwe rekenkundige mogelijkheden door verbonden netwerken en edge computing: Bitcoins minen met je screensaver.
  • Nieuwe kennis gemaakt door niet-mensen, door Machine learning, A.I.
  • Nano-technologie
  • Fiber optics
  • Design Thinking

Business transformatie

Door de snelle veranderingen in de voorkeur van klanten en de manier waarop je daar kan inspelen, die dan weer nog weer snellere verandering van klanten gedrag geeft, maakt dat firma’s zeer wendbaar moeten zijn. Wat voorbeelden hieronder.

Van brick naar online

Winkel in de stad, naar online. Of een combinatie. De opkomst van Amazon en Alibaba is een open deur. Volledig onlinebanken. En dat online, mijn dochter Yousra besteld broeken voor iets van twaalf euro uit HongKong. Maar naar ik denk heeft meer plezier bij de winkel op de Meir.

Van een vast prijs naar een variabele prijs

Traditioneel zijn prijzen een vaststaand iets voor een bepaalde regio, voor een bepaald moment. Als oud is dat je vliegticket een variabele prijs heeft gekregen. Zelfs bij de trein lijkt dat zo te zijn.

Amazon ververst zijn tarieven van producten meerder malen per dag.

Je auto verzekering op basis van de afgelegde kilometers. En straks afhankelijk van hoe vaak je de ‘zelf rijdende’ module aanzet.

Nu kan de prijs van een tv afhankelijk zijn van hoe vaak de sensor in de mediamarkt merkt dat je er langs liep. Dat lijkt me wat, we deden een pilot daarmee bij de Stockmarket. Geslaagd was dat wel.

Van oude business naar winst makende business

Hoezo draaien we weer plastic LP’s, terwijl we Spotify hebben en zo meer. Anno 2021 raakt SMS verkeer in Amerika weer in voor marketing en incasso doeleinden…. En dat sms verkeer was toen al een toevallig bijproduct van het telecom netwerk.

Van ongebruikte data naar nieuwe inkomsten stromen

Ongebruikte data nu, kan je inkomstenbron straks zijn. Als Tesla weet waar je steeds stopt voor een pizza, waarom je daar dan niet korting op geven?

Van macht over jouw bedrijfsinformatie naar die delen

Bedrijven hebben steeds minder macht over de informatie die ze hebben over hun klanten. Zaten die vroeger in je CRM systeem en daarmee had een voorsprong, nu zit die data en veel meer in netwerksystemen als het gezichtenboek.

Van een intern fysiek proces naar een virtueel proces

Je had een accountmanager nodig hier in NL. Maar die kan nu overal op de wereld zitten. Hoeveel geld ik wel niet stak in een virtuele telefoniste. Die nam dan je vastlijn aan, die je had doorgeschakeld. Niet meer nodig. Mijn chatbot antwoord je app bericht.

Van anonieme klanten naar aangewezen klanten

Bergen dezelfde folders gingen vroeger alle bussen in. De folder die ik nu in de bus krijg is aangepast op mijn aankoopgedrag van de afgelopen weken. De producten die ik toen kocht, staan op de voorpagina van de folder als ze afgeprijst zijn.

Van handwerk naar automatisch service en uitvoering

Veel geld, wordt geholpen door de ‘robo-wealth’ adviseurs. De arme persoon doet het met een geldautomaat. Bakstenen plaatsen voor een woning, de robot doet het drie keer sneller. Adidas heeft veel volledig geautomatiseerde fabrieken. Je juridische medewerker, die is straks niet meer nodig. In Japan is er een hotel dat geheel door robots wordt gerunt.

Van complexe tot simpele processen

ERP systemen en CRM en sales track en trace systemen dekte complexe zaken af. Deze helpen de organisatie sneller te laten draaien.

De man in het midden is steeds minder nodig. Verzekeringen vinden direct hun klant, zonder tussenpersoon. Je auto koop je ook steeds meer online, anno 2021 zeker.

Human Resource transformatie

Werving. Werving van mensen gebeurde met drie gesprekken of meer. Nu een selectie door A.I. en werving in een online meeting. Met een fysiek persoon, of een sprekende computer.

Werken. De stoomtrein die de postman te paard deed verdwijnen. Zo ook met zelf rijdende bussen en vrachtwagen straks. En een groot deel van de werkende mensen is actief in de logistiek. Waar gaan die werken?

Rol wisselen. Er zijn knelpunt beroepen en de werkgelegenheid is groot anno 2022. De nieuwe generatie lijkt snel te willen wisselen van de rol die ze hebben en korter te willen werken, drie of vier dagen is ook goed. Online werk kan je overal op de wereld doen.

Van handwerk buiten naar handwerk binnen, de Clickwerker

Mechnical Turk is een onderdeel van Amazon en was het eerste platform dat een tijd geleden iets van een half miljoen clickworkers had. Op dat platform bieden honderen bedrijven en instellingen tienduizende taken aan. En clickworker.com biedt werk aan honderdduizenden mensen. Kleiner platforms zijn Prolific, Toluna, Crowdflower, Neevo, en App. Op TurkerView, een blog van clickworkers staat dat een goede clicker iets van 20 dollar per uur kan verdienen. Dat is wat te betwijfelen, wellicht is dat zo voor de mensen die de beter betaalde werkjes weten te vinden en scripts gebruiken, maar dan heb je al veel ervaring nodig. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen en dus een groter deel van de wereldwijde economie zal innemen.

Van alleen op kantoor werken, naar thuis werken naar hybride

Stropdas om, mantel pak aan en naar kantoor. Daar moest je zijn. Dan ineens veel minder of niet meer. Werk en privé scheidslijnen vervaagde.

QUOTE: managers mogen medewerkers niet meer bellen na vijf uur – Belgische overheid, winter 2021

Economische transformatie

Van traditioneel naar gig economie

Van jarenlang voor dezelfde baas werken, naar verschillende rollen hebben bij verschillende werkgevers. De nieuwe mens wil zich niet meer committeren aan dezelfde werkgever. En soms kunnen ze er ook niet aan voldoen. Tot mijn schrik las ik dat 45% van de Amerikaanse populatie minstens 1 chronische ziekte heeft…. Deze groep heeft een flexibel werkschema nodig. Men verwacht ook ultra flexibele werkschema’s.

Van bezit naar inkomsten

Verhuur je auto. Verhuur je woning voor het weekend. Ga bij je tante slapen en laat de toerist je aflossing betalen. Vele bedrijven helpen je daarbij: Upwork, Lon, Sidecar, Lyft, Uber, Airbnb, Snapgoods, Dogvacay et.

Van geld in je achterzak naar cryptocurrency

De wisselkoers was iets waar mensen mee bezig waren. En die op 29 december van een jaar nog net het jaar goed konden maken, omdat men goed gegokt had op de wisselkoers van de inkopen.

De snel draaiende wereld handel heeft behoefte aan een muntsoort die voorspelbaar is en niet over allerlei banken hoeft te lopen. Er zijn op dit moment iets van tegen de 2.000 verschillende crypoto munten in omloop. Bitcoin is daarvan de grootste.

Mensen trainen computers om hun werk te gaan doen

Kunstmatige intelligentie moet getraind worden door mensen. Veel nieuwe technologie kan nog niet zelfstandig aan het werk. Het heeft labels nodig om zo te kunnen vergelijken en in de toekomst het zelf te weten. Bijvoorbeeld over wat er op een foto staat. Door bijvoorbeeld je ReCapta te doen als je op een website zit, help je gratis om kunstmatige intelligentie nog slimmer te worden. Facebook laat clickwerkers video’s analyseren zodat die weten wat erop gebeurd. We noemen dat het ‘Dataficeren’ van processen.

Socio-economische verschil

Door de sharing economie verplaatst bezit en gebruik zich. Dit geeft een nieuwe dynamiek aan de sociale verhoudingen die we hebben. (Ismail, 2017, Karabell, 2017).

Verder nog

  • De kracht van het netwerk om te kunnen opschalen in een zeer korte tijd. En daarmee marktaandeel verwerven en marktmacht.
  • Ecosysteen. Heeft relatie met het punt hierboven.
  • Platforms. (B2B: TradeB2B.com, B2C: Iens.com, OpenTable.com)
  •  

Weeetje:

De New York Times wist 150 jaar van kranten artikelen (van 1851 tot 1989), iets van 11 miljoen artikelen in 24 uur om te zetten in een digitaal formaat. Met behulp van 100 Linux computers werd 4TB aan informatie in TIFF format omgezet in 1.5TB of PDF files.

Menselijke transformatie

Van geselecteerde informatie naar niet-selecte

Social media maakt iedereen een reporter, iedereen een persfotograaf. Niet meer de informatie van ‘binnen de grachtengordel’. Nu merk ik overigens wel dat met alle kranten in NL in BE handen, dat in kranten in NL en BE je dezelfde artikelen begint tegen te komen. Ineens lijken NL kranten veel interesse te hebben in wat in BE gebeurd. Hou toch op…pff…

Van praten met jou, naar luisteren naar een ander

Praat er nog iemand in de trein? We verstopte ons achter de krant. Nu achter witte oorbellen, luidsprekers genoemd of ‘oorjes’, met muziek op.

Van land schaal naar wereld schaal

Reizen om mensen in het buitenland te spreken andere taal te oefenen. Niet meer nodig, tig webcams laten je de wereld zien.

Van tijdzone naar tijdloze zone

Gamen in de nacht als niemand meer wakker is, je vrienden moesten gaan slapen. Dat is niet meer van deze tijd. Vrienden zitten in tijdzone’s overal. Dus games spelen is altijd te doen.

Van beperkte communicatie kanalen naar altijd verbonden

Een verbonden wereld. Verbonden mensen en verbonden apparaten. En ooit verbonden mensen aan apparaten: Transhumanisme. (prachtig onderwerp, vraag me onder een koffie naar).

Van een cultuur die uit mensen bestond naar digitale culturen

Onderzoekers zien dat er een cultuur ontstaat die zich wijzigd onder druk van digitalisering. De manier waarop we met mekaar omgaan veranderd. In tijden van een vaste telefoonlijn, kon je een afspraak niet kort ervoor afzeggen want je afspraak was al onderweg en niet bereikbaar. En zo zijn er vele voorbeelden te vinden.

Van loket naar technologie scherm

Een dakloze kan wel zonder een dak, maar niet zonder een smartphone. Want alle instanties die een dakloze nodig heeft, communiceren via het internet.

Van mensen volgen naar kunstmatige mensen volgen

Ze heeft een groot aantal volgers, met zo een 3,1 miljoen mensen die bekijken wat ze doet, kopen wat ze aanbeveeld, is Miquela Sousha een grote influencer. Zoek haar op @lilmiquela, 19 jaar, Braziliaans-Amerikaans met sproeten en knotje haar. Ze heeft haar eigen kledinglijn, staat in tijdschriften als Elle en Wired, zingt en is politiek actief. Toen ze werd geactiveerd als kunstmatig intelligent plaatje in 2016 was ze uniek, nu niet meer. Het is simpel: maak een digitale avatar, zet op Instagram en beetje TikTok en zo, en zet het plaatje in echte situaties, zoals in de badkamer voor de spiegel, met vrienden aan de bar.

Makkelijk zo een influencer. Die kan voor een firma overal zijn, tegelijk honderden gesprekken voeren, in een wurgcontract gezet (dat is zelfs niet nodig). Geef Dior zo een gezicht van hun merk.

Computersyteem kunnen steeds beter ons nadoen. Dat noemen we het ‘antropomorfiseren’ van levenloze objecten. Geef het menselijke aspecten als een naam, familie en zo. Stop er kunstmatige intelligentie in en het gaat ‘spooky’ worden. Mischien moet ik mijn avantar ‘verwonderaar’ ook maar van een gezicht voorzien….

QUOTE: Abba ging ook 3D.

Scifi was het, niet bellen alleen met iemand, alleen geluid horen, neen die ook zien op een scherm. En toen zien in 3D als lichtstraaltje uit een apparaatje dat op je buro staat.

Ook:

  • Het effect van sensor informatie. Sensors die meten hoe vaak je loopt en direct die informatie gebruiken om je te vertellen dat je nu moet opstaan. (immersive sensing and feedback) Of mijn iphone die een haptic signaal geeft als ik de home knop gebruik. Hoe irritant….
  • GPS lokaties in nauwkeurigheid steeds verder. De Apple iBeacon kan vertellen niet alleen dat je telefoon in de woonkamer ligt, maar ook waar op de bank. Veel exacter dan ooit tevoren.

Toekomst

Prima dat technologie onze besluiten neemt

Eind 2021 maakt Netflix een knop die heet ‘Play something’ en dan krijg je een film op je tv die je niet zelf hoeft te kiezen. Handig toch?

Maar is dat zo goed? Technologie helpt ons. En helpt ons zodat we minder besluiten hoeven te nemen en dan vinden we fijn, want we willen complexiteit en ongemakken uit de weg gaan. We willen niet nadenken en zoeken naar wegen te ontsnappen aan onszelf.

Technologie helpt daarbij. En het lijkt dat zo een knop een simpel iets is, maar het maakt dat we steeds meer het prima vinden dat technologie voor ons beslissingen neemt. Je horloge verteld je dat je te lang stil hebt gezeten, je staat dan even op. Je fitbit met dat dure maand abonnement met A.I. verteld je dat je straks weer vijf kilometer moet lopen, je doet het. Zo normaliseert het computers die ons aansturen.

Keuze loos ooit

Het nemen van besluiten doe je op grond van gegevens, van data. Dus al die data bijeen en hoe je daar in het verleden over koos, maakt het voorspelbaar wat je morgen weer gaat kiezen. Hoe meer een computer onze data kent en een steeds perfecter dataprofiel heeft, hoe meer die voor ons de keuzes kan maken en onze keuzestress oplossen. Het enige is dat we een deel van onze keuzevrijheid dan overdragen aan een machine. Maar dat doen we nu al aan partners, je manager en zo voort. Waarom niet aan een computer. Liefst zo een lieve, glimlachende robotje?


In-class assignment

Loop bovenstaand lijstje af en zie welke van de ontwikkelingen ook jouw industrie hebben bereikt. Vul het lijstje aan eventueel.