Super fijn boek met een aantal oefeningen die je strategie op een andere manier in het licht zet. Aan te bevelen!

Het standaard strategie pad ken je en je wil eens wat ruimer denken. Hoe krijg je jouw manier van denken verder of zet er andere brillen op? Als je daarnaar op zoek bent is dit een goed boek om te bestuderen. Handige tools en vragenlijstjes. En werkboek voor eens in de zomer of je kerstvakantie.

NOTE: dit een eerste verslag van mijn review. Het is nog een concept, kom later terug voor de volledige versie.

Introductie

Dit boek is geschreven door Rich Horwath en de eerste uitgave is van 2014 door uitgeverij Wily. Rich Horwath wordt beschreven als een ‘best selling author on strategy’. Schrijft voor de New York Times, Wall Street Journal. Was een professor in strategie en is de oprichter van het ‘Strategic Thinking Institute’ waar hij met vele directeuren heeft gewerkt rond strategie denken. Hij schreef zes boeken, dit boek is daar een van.

Dit boek heb ik met veel plezier bestudeerd. Het heeft een schrijfstijl die maakt dat je het vlot kan lezen en heeft voldoende lijstjes die een samenvatting zijn. Ikzelf hou daar erg van een meer ‘telegram achtige’ stijl.

Het is wel niet een boek puur over strategie, maar ook over de zaken die strategie maken en uitvoeren doen lukken. Wat hoofdstukken over leiderschap en zo zijn interessant om te lezen, maar soms wat veel van hetzelfde in de zin dat die teksten ook overal anders te vinden zijn. Wel dragen ze bij aan het doel van het boek: ‘het elevaten van strategisch denken’.

Leesbaar: zeer goed

Actueel: ja

Nieuwe inzichten? Een paar andere manier van naar een onderwerp kijken. Veel gebruik van onderzoek en de bevindingen.

Algemene opinie. Een goed leesbaar boek, dat het midden houdt tussen saaie studie boek en handzaam boek met praktische tips. Veel onderzoeksmateriaal in verwerkt.

Wat waren wat stukken die me opvielen?

Het boek is opgehangen aan drie disciplines. De drie die het strategische denken gaan vooruit brengen.

Coalesce: samenwerken er een geheel van maken.

Compete: concurreren.

Champion: leiding nemen.

QUOTE: Onderzoek naar 750 ondernemingen die failliet zijn gedaan, is de nummer 1 reden daarvoor een slechte strategie. Niet een slechte uitvoering of implementatie, maar een slechte strategie visie.

Focus op klanten en hoe je als organisatie je kan onderscheiden. (blz90)

QUOTE: Slechts 23% van senior executives horde van een nieuwe product van de concurrent in een vroeg genoeg stadium om te kunnen reageren.

CEO’s die hun resouces veranderde en steeds opnieuw op andere delen inzetten, konden langer op hun stoel blijven zitten.

Het is essentieel een patroon te maken van strategie formulering om zo de maximale waarde aan de juiste klant te kunnen bieden.

Wat zeker gebruiken in workshops?

Hieronder een paar suggesties om iets te doen in een workshop of als in-class assignment. Onderdelen van visie vorming en zo die je in een activiteit kan zetten.

Strategie Challenges

De auteur noemt tien uitdagingen voor het opstellen van strategie. Die haalt die uit onderzoek. Het is aardig die allemaal eens te overlopen en te koppelen aan de eigen situatie.

Contextual Radars

Een mooie, eenvoudige maar toch leuke manier van kijken naar patronen. Duidelijk link hier met het belang van de cultuur in een firma als onderscheidend vermogen.

Challenger Strategies

Ga je aanvallen of verdedigen en hoe pak je dat aan, welke strategieën zijn hiervoor?

Het ‘Norm Deviation Matrix’.

Een goed manier je gedachte van het gebaande pad te zetten. Wat is de norm en hoe kan je daar van afwijken en zo onderscheidend worden. De norm bij auto verhuur was dat je zelf de auto moest gaan ophalen. De afwijking kan zijn de auto te gaan brengen en halen en zo onderscheidend te zijn van je concurrentie.

Het  ‘Competitive Advantage Profile’.

Een methode om je onderscheidend vermogen in een model te zetten.

Kopen of niet?

Dit boek kan ik erg aanbevelen. Het is zijn geld dubbel en dwars waard en heeft denk ik een lange tijd waarde omdat er modellen en visies in genoemd worden die je altijd kan gebruiken bij strategie vorming.

Rudolph Regter

Lente 2022, versie mei 2022

Horwatth, R. (2014) Elevate: The three disciplines of advanced strategic thinking..