Wat kan je in de krant lezen aan activiteiten van bedrijven? Om dan terug te redeneren naar wat aan die activiteit vooraf ging aan strategisch denken en besluiten. Elke maand een overzicht wat opviel met een stukje tekst over wat er mogelijk aan vooraf ging.


Strategische bewegingen – mei 2022

Wat gebeurde er in mei 2022 dat opvallend is vanuit een strategisch management perspectief? Een paar zaken vielen me op en zijn naar ik denk grappig of leerzaam om je studie van hoe mensen en bedrijven strategie uitzetten en opvolgen. Naast de bergen academische literatuur, is dit strategie die op straat komt. Ben je het niet eens met mij analyse? Fijn, schrijf me erover en dan kunnen we dat gebruiken om onszelf weer verder aan te scherpen. Leren maakt het Leuker!


DSM. Van chemiebedrijf naar voedingsconcern.

DSM van chemiebedrijf naar voedingsconcern

De op een na grootste fabrikant van geur- en smaakstoffen wordt onderdeel van DSM. Dat kocht de firma Firmenich uit Zwitserland. Deze firma heeft een 10.000 tal medewerkers op 83 locaties. De firma maakte een start in 1895 met het maken van een vervangingsmiddel voor geuren en daarna ook voor smaak. Ze werken ook samen met een firma die digitale geurstoffen maakt, de firma ScentRealm. Dat zou de nieuwe strategische trend moeten gaan worden. Euh…digitale geuren? Voor robots of zo?


Slimme containerbaan in Rotterdam is leeg. Altijd vrij baan. Dag 25 miljoen.

Onbemenste, zelfrijdende vrachtwagens die het transport van containers gingen doen. Niet meer op de openbare weg, maar op een eigen baan. Mooi plan, de strategie erachter lichtjes simpel. Maar dan de uitvoering. Vanaf eind 2021 had de baan vol rijdende vrachtwagens moeten zitten. Maar dat is niet gebeurd. Een afschrijving van 25 miljoen Euro het resultaat.


VanMoof

Fietsen en hotelboeking. Leiderschap overal te doen?

VanMoof, de fietsenfabriek krijgt een nieuwe CO, Gilian Tans was de CEO van Booking.com en gaat leiding geven aan VanMoof. Wat voor strategische overwegingen had VanMoof hierbij? De oprichters gaan zich toeleggen op innovatie en strategie. Want ‘Het heeft mij overvallen wat er allemaal bij komt kijken om van een scale-up een grote, soepel draaiende machine te maken’ zei oprichter en CEO Taco Carlier al eens.


Flits, 300 banen weg

Niet alles overal proberen te doen, wat wel de eerste strategie was, maar nu focus op landen waar de omzet vandaan komt. Zo dacht het Duitse Gorillas er over toen ze besloten driehonderd banen te schrappen. Een aardig voorbeeld ook van wat er gebeurd in het keuze moment van een strategie. Een paar jaar geleden wilde de besluitmakers wel risico’s nemen, anno 2022 is dat een stuk minder. Het is ‘irritant’ geworden zo zegt CEO Kagan Sumer. En als iets irritant is, moet je meer overtuigen en zijn investeerders niet meer zomaar bereidt een zak geld in een risicovolle zaak te stoppen.


Rolay Delft

1653 is wel erg oud. Nieuw geld nodig?

En waarom? Als Andres Invest Royal Leerdam koopt, waarom doen ze dat dan?

Wie investeerd in Nederland is wel een leuke vraag. Want voordat je investeerd zal je vast strategisch nagedacht hebben.


Strategie besluiten in old boys netwerk, verleden tijd aan worden

We kennen de kreet, het ‘old boys network’ en met het verschijnen van het boek rond de 7 vinkjes snappen we dat nog wat beter. Of de verhalen over een Industrieele Groote Club en zo. In de raad van commissarissen zitten was ook zo ding. Daar had je macht. En die zat in Nederland bij een beperkt groepje mensen. Die waren hecht, maar niet meer zo erg zo zegt een analyse. En meneer Adriaan Nuhn schijnt daar een van de top commissarissen te zijn, die daar zijn beroep van maakte. Ruim netwerk, veel mensen kennen en in achterkamertjes praten. Wel ineens weg bij Just Eat Takeaway.


Testgorilla

Apenland, Apen NFt’s nu test apen..

Wat is dat toch met apen in de zaken wereld. We hebben NFT’s met apen, bezorgbedrijf met een apen naam en nu TestGorilla. Een software bedrijf in Nederland dat kandidaten die reageren op een vacature beoordeelen. En mensen vonden dat waard om een investering van 70 miljoen in te doen. Werk je in de recruitment industrie, wil je me dan eens uitleggen wat daar de strategische gedachte achter kan zijn? Nog sneller vacatures invullen en het administratieve werk zo veel mogelijk verminderen zou ik kunnen denken. Dan de ongeduldige werkgever en werknemer zo snel mogelijk helpen. Snel, snel, snel. Tja…

En als je naar hun website gaat, kan je er nog onder uit om met de chatbot te converseren… bere irritant….


Brillen internationaal

De CEO ken ik van vroeger, Bart van den Nieuwenhof van Hans Anders Retail Group. Die willen internationaal uitbreiden. En daar hoort dan een meer wereldse naam bij. Dus niet de Hans Ander Retail Group, maar Nexeye. Doel is meer schaalgrootte, dus meer inkoopkracht, en zo meer om de concurrentie voor te blijven. Ook externe markt factoren zullen spelen: vergrijzing op de markt, dus meer bril kopers. Maar technisch gaat het de andere kant op, ik laat me vertellen dat een oog operatie, je lens vernieuwen in een dag gebeurt is. Wat past hier? Verder lees ik dat het bedrijf actief is in het ‘value for money’ segment. Dus die kozen dan voor welke strategie?


Boek mist digitalisering, weg 300 miljoen…

Ieder kind of ouder heeft er wel studieboeken gekocht, de schoolboekhandel VanDijk. Ze staan in de verkoop. De eigenaar, TowerBrook heeft een verlies geleden van 9.6 miljoen Euro in 2021 en kan niet meer voldoen aan contracten met de banken. Tjaa… dan kochten ze de firma in 2016 voor 300 miljoen Euro. Dat gaat nu volledig in rook op. Men kocht het met de strategische gedachte dan VanDijk een grote rol zou gaan spelen in de digitalisering van het onderwijs. Maar als je daar in 2016 wat mee ging starten was je wellicht wat te laat. Wat leren we daaruit? Dat het is zoals in het boek ‘The end of competitive advantage’ van Rita Gunther McGrath zo sterk staat beschreven, dat het vroeger zo was de je een positie kon innemen, maar het nu gaat over ‘reconfiguration’. Volg de artikelen rond de boek, die ik hier zal laten verschijnen. Interessante theorie die onderbouwd wordt door haar met onderzoek. Het is evolutie, niet revolutie.


Boldking

Scheer je weg. Weg geld. Wat een onzin.

Scheermesjes oplichterij?

Met een mesje dat aan twee kanten sneed, zo deed mijn vader het scheren. Toen kwamen er mesjes met maar een kant, maar dan wel twee mesjes, dan drie, dan vier, dan vijf. Hoe zot kan je het maken. Awel, in de prijs zeker. Het moet het duurste stuk plastic en ijzer zijn dat in de wereld verkocht wordt, dat spul van..hoe heet de firma ook weer?

Nu gaat de ING investeren in Boldking, een scheermessenmerk. Ooit begonnen als online only speler, nu ook in de retail te krijgen. Van wat ik lees zou de strategische logica erachter zijn dat de combinatie van brick en click zo goed zou zijn. Kan je nog andere redenen verzinnen?

Afsluitend

Dit was een klein overzicht van wat er in mei van dit jaar zoal gebeurde en mogelijk een of meer strategische besluiten achter zich had. Volgende maand, juni, gaan we weer verder.

Rudolph, Lente 2022


Strategische bewegingen – april 2022

Elke maand weer even kijken wat de effecten zijn van strategische beslissingen bij bedrijven. Ik stond niet in de strategy-room toen de besluiten werden genomen, kan alleen uit pers berichten lezen wat er nu gebeurd en dan proberen terug te redeneren. Lees met me mee en vorm je eigen mening. Deze maand, de maand april 2022.

Octrooien indicatie voor strategische verandering in service of producten?

Er werden in 2021 meer octrooiaanvragen gedaan dan de jaren ervoor zo liet het Europees Octrooibureau optekenen. Een klein 3% stijging maar, maar toch. Mijn aanvraag voor hoteldeurhangers zit er nog niet bij helaas, gaat komen.

Wat zegt dit nou dat het stijgt? Ik zou denken dat octrooien kunnen leiden tot nieuwe bedrijven. Dat het komt van R&D afdelingen, of actieve particulieren.

In de pers lees je vaak artikelen van journalisten die dit uitpluizen en zo weten wat mogelijk Apple wil gaan doen met zijn producten. Een slimme methode. Apple is altijd er geheimzinnig in zijn product ontwikkeling, gaan we nog eens Apple auto krijgen? Volgens de analisten wel, die zien de aankoop van relevante IP’s, intelectual properties en het opkopen van bedrijven in deze sector om zo vaart te maken.  

> een onderzoeken wat in jouw industrie voor nieuwe octrooien zijn aangevraagd, is wellicht een idee om de externe analyse te verder te doen.

Kabel open, een verhaal dat al even duurt

Bij toen nog UPC was ik verantwoordelijk voor het televisie product en Brigitte hielt de gesprekken met andere partijen die bij ons op de kabel in Nederland ook televisie wilde aan aanbieden. Een zeer oud verhaal. Maar is altijd actueel gebleven. Nu omgekeerd dat KPN wordt gevraagd zijn net open te zetten. Of KPN die ineens zijn tarief voor de toegang daartoe verlaagd. Hoezo ineens verlagen…. Je pintje die ineens goedkoper wordt…daar moet iets achter zitten….

> Het spelletje blijft hetzelfde: creëer een unieke positie, vergaar marktmacht. En doe dan erg zuinigjes met andere toelaten op je terrein. Gewoon landjepik. Herken je zo iets in jouw industrie?

Had je dat niet eerder kunnen doen? Luxe, belevenis, thema. Hoe ouderwets…

Corona. Niemand meer naar een Center Park. Dus verliezen. Goh, dat kan de beste overkomen, corona niet zien aankomen. Maar de jaren ervoor waren ook al veel verliezen. Om dan in 2022 een nieuwe strategische richting in te slaan, met luxere huisjes die bubbelbad en sauna hebben, samenwerking met ondernemers uit de regio waar het park ligt en thema plekken, tja. Ook van bezoekers op het park houden naar de filosofie het goed te vinden dat ze de omgeving verkennen. Dat zou dan passen in consumenten die op zoek zijn naar een ‘unieke belevenis. [die maak ik het hele jaar door, op vakantie kan het me niet saai genoeg zijn] Lijkt me een grote strategische verandering. Ook een positie verandering als firma. Toch?

Lagen er al strategisch plannen op tafel waar men nu een keuze uit maakte… och, corona begon drie jaar geleden, dan is nu veranderen wat laat? De CEO zei wel dat de verandering was ingezet in 2021, maar toch. Verder wel een interessante case. Een financiële herstructuring als eerste om de eigenaar van 50% eigendom naar 5% te brengen. Investeringsmaatschappijen hadden dat nodig om aandeelhouder te kunnen worden.

Waar kabel leggen?

Het is wat mijn favoriete onderwerp, ‘broadening horizons’. Waar ga je snelle kabels leggen? Een Nederlands bedrijf van software daarvoor. Locatiqs, is opgekocht voor een 100 tot 150 miljoen Euro. Dan zal er wel muziek in de kabelleggerij zitten zeker?

[zeer waarschijnlijk komt hier een gastspreker wat over vertellen]

Wie kent ze niet, Leen Bakker en Kwantum

Goedkope leuke spullen.

De plek voor je goedkope tapijtje voor je studenten kamer. Trok op niets, trok ook steeds weg als je uitgleed, maar wel goedkoop. Samen met dat leuke lampje. Nu te koop gezet door een equitiymaatschappij Gilde Equity Management. Wat hebben we hier voor externe omgeving? Mensen kochten in corona tijd meer spullen voor in huis. Zet dat door? Maar winkels moesten ook een tijd dicht. Grondstoffen duurder.

Nederlandse firma ook in Amerika en bij de rijkste man bekend

Stofzuiger van CO2

Dat we in Nederland bekend zijn in Amerika met onze activiteiten en ondernemerschap is een open deur. Heineken lanceerde zijn bier daar en had in 1975 een marktaandeel in Amerika van 35%. Niet slecht denk ik zo. Was dat vooruitziende strategie? Net zoals nu dat Heineken ook de eerste is met virtueel bier, Heineken Silver.

Maar los daarvan, nu heeft Elon Musk een 1 miljoen dollar geinvesteerd in Carbyon, een Nederlandse start up die CO2 uit de lucht haalt.

> welke omgeving bepalend was voor de vraag naar CO2 reinigers is een open deur. Hoe iemand te laten investeren in jouw firma een ander vraagstuk.

? hoe zie jij het aantrekken van capitaal voor jouw firma? Is dat een zwakte of een sterkte?

Trend. Duurzaam. Kleding grootste vervuiler. Dus 2e hands.

Vinted, dat ik altijd verkeerd uitspreek als Vintaged, is populair. Mijn dochter verdient er goed wat geld aan. Maar die pakjes die vaak naar ergens in Frankrijk moeten gaan, maakt het dat zo duurzaam. Of is dit maar een onzin onderwerp? Ik lees dat er 300 miljoen artikelen worden aangeboden, door 22 miljoen gebruiker in 22 landen. En dat gerund door 280 medewerkers door CEO Thomas Plantenga, die in 2019 een 128 miljoen ophaalde om door te starten van een scale-up naar een unicorn. (wat een blabla…)

? wat denk je van deze trend, zet die door? En welke link is er met welk marktsegment? Hoe groot is dat segment en blijft die zo bestaan?

Brick en click. Nu met lego en Fortnite

Waar is de klik? Tussen speelgoed in de kinderkamer en op een scherm.

Normaal bedoel je met brick en click een winkel en webshop, deze keer is het Lego die investeerd in Fortnite.

? waarom zouden ze dat doen?

Op tijd je markt beschermen of niet

Je verovert een markt, dan wil je toetreders zo lang mogelijk buiten de deur houden. En je verkoopt iets eenmalig, maar komt dan tot de ontdekking dat terug kerende inkomsten meer opleveren. Je ziet dat bij software, vroeger kocht je een keer een office pakket, nu betaal je elk jaar voor office365. Je kocht een printer… voor weinig geld… maar dat inkt erin, moest je kopen alsof het goud was. Exclusief zat die inkt namelijk in een cartridge uniek voor de printer. Zoals je Coloony koffiezet apparaat (wist je dat George Cloony geen koffie drinkt?) met zijn cups. 123inkt zag die markt, dat is te zeggen, iemand zei dat die veel printer cartridges die verkocht en iemand anders, Gerben Kreuning zag een kans en maakte er een business van. Heb jij dat dan ook nog zelf gedaan, met een injectiespuit inkt in je cartridge bijvullen?

De firma staat in de verkoop en moet iets van 500 miljoen opbrengen. Hoezo? HP bijvoorbeeld schermt zijn inkt markt al een tijdje af met een software systeem die je verteld dat de inkt niet juist is. Net zoals Apple zijn markt voor zijn opladers beschermt met op je iPhone de mededeling ‘die is een niet geautoriseerde oplader’. Of Samsung die zijn markt beschermt over de band van octrooi recht, dat wonnen ze in 2014. En toen gingen ze verder door te zeggen dat inkt vullers ook de toners terug te leveren, ivm duurzaamheid.

? Check nog eens of HP het nu slim zat te spelen. Wat is de situatie nu met inkt cartridge en HP printers? En hoe verdedigd jouw firma zich, zijn er octrooien of merknaam beschermingen? Begin eens te zoeken op de firma naar en een url die met .nl of .com of .net of zo eindigt. Of op een land code waar jouw firma ooit mogelijk zou willen beginnen. Niet handig alvast de url te kopen?

Rudolph Regter

Lente 2022

Bronnen: verschillende, verkregen door o.a. Feedly, kranten berichten en zo meer.


Strategische bewegingen – maart 2022

Wat gebeurde er in maart 2022 dat opvallend is vanuit een strategisch management perspectief? Een paar zaken vielen me op en zijn naar ik denk grappig of leerzaam om je studie van hoe mensen en bedrijven strategie uitzetten en opvolgen. Naast de bergen academische literatuur, is dit strategie die van de straat komt. Lees wat er gebeurt, en redeneer terug, wat dachten ze in de strategy-room om nu hier te komen?

267 nieuwe winkels in 2021 en verder. Actie bij Action.

Uitbreiden, zit de concurrentie te slapen?

Actie gericht kan je het noemen die gasten bij de Action. In de winkelstraat aanwezig zijn, Europees bekeken. En dan de klanten naar die winkel krijgen. Dat is de focus zegt de CEO Hajir Hajji. Die als scholier bij de zaak begon. Leuk verhaal over haar carrière, moet je eens lezen. Strategische nog dingen? Wat winkels starten kennen we wel. Awel, men deed een proef met click-en-collect. En een webwinkel. Ze verdiende veel geld, ook in 2021 het coronajaar, toen met 23% groei. Dan hebben we het over 6.8 miljard Euro aan omzet. En met een vrolijke bedrijfsresultaat van 36% extra.

Waar zit de concurrentie? De Hema gaat het zoeken in de ‘groen weg’ om zo een onderscheidende positie te claimen met kwaliteitsproducten die goed zijn voor mens en milieu zo zegt Paul Moers, winkeldeskundige in de Telegraaf. Hema was een love-brand met klanten die fan waren. Dat is wat anders dan de Action klanten, of niet?

? Wat doet Action nog meer aan strategische ontwikkelingen, vernieuwingen? Zoek op. Is het antwoord, eigenlijk niets. Hoe zit de strategie dan?

Boeken zijn dagelijks eten. Of toch niet voor Amazon meer

Van boeken online naar voedsel online. Amazon sluit 66 winkels in Amerika. De eerste hebben ze gestart in 2015, nu dus zeven jaar later, terug in de strategie. Helemaal geen fysieke winkels meer dan voor Amazon? Toch wel, maar nu in supermarkten en kleding segment. Je zag al wat stappen in die richting met de koop van Wholefoods en dan onder eigen naam Amazon Fresh te openen. En met kleding zegt met te starten in Los Angeles met Amazon Style.

Amazon deed natuurlijk al veel testen met supermarkten automatiseren in de Amazon Go winkels. We hebben het daar afgelopen jaren al over gehad en ook over dat Amazon als cloud provider ook gaat instappen in de software rond mens loze retail. Dan geen asessts meer hebben, wel de software. Die terugkerende inkomsten geeft en ieder moment van de dag in prijs kan worden verhoogd. Je kan denken aan een eco-syteem waar Amazon de software levert, een winkelpand eigenaar de winkel en een logistieke partij de kruidenierswaren. Wie gaat het meest verdienen denk je? Ik denk de software leverancier.

Analisten schrijven dat deze move van Amazon laat zien dat ze moeite hebben een positie in de straat te krijgen.

? Wat denk je, hoe zal dit in Nederland gaan?

Externe analyse: geen formele kleding meer

Doos vol heb ik nog. Jammer wel.

De start werd natuurlijk jaren geleden gemaakt door Prins Claus die in 1998, nu 24 jaar geleden al toen die in een toespraak zijn das losmaakte en op de grond gooide en ernaar wuifde. Einde van het dragen van een stropdas.

Anno 2022 denken de manen van de familie Brenninkmeijer dat ze in de C&A ook niet meer zoveel formele kleding gaat verkopen en schaffen het merk Canda International af. Apart dat zoiets zo lang moet duren. Ik lees dat in 2011 de directie al een strategische heroriëntatie heeft gedaan. Men ging toen het imago van goedkope kledingwinkel ombuigen naar een meer modernere. Toen als werd Canda als merk niet meer als leidend gezien. Wat dan wel vraag ik me nu af? Schijnbaar niets, althans, de CEO Giny Boer, die sinds 2021 bij C&A de baas is, zei dat ze de firma bij haar start aantrof als een ‘bedrijf zonder missie in het leven, wat zoiets is als een mens zonder ziel’. Ok, denk ik dan dus geen visie naar de toekomst. En ze vervolgde het gesprek met te zeggen: ‘De cultuur was te mannelijk, het hoofdkantoor te hiërarchisch en bureaucratisch’. Ze zegt ook dat het fijn is bij een familiebedrijf te werken, want dan een langertermijndenken. En er voor iedereen zijn, want ‘iedereen heeft recht op een mooie jurk’. Aardige interne analyse. Ze maakt die ook meteen concreet door toen ze in haar kantoor kwam die erg leeg vond en in de kelder ging zoeken naar meer decoratie en zelf een bank vandaar naar haar kantoor sleepte (RR: dat ze dat zelf deed verzin ik zelf, ze lijkt me daar wel het type voor). Schitterend ook dat ze schrijft in de krant: ‘En vaste parkeerplaatsen, is dat nog van deze tijd?’ Schitterend zeg ik als iemand die jarenlang een chauffeuse had om me rond te rijden…

> een prachtige case is hieruit te maken.

? Iemand werkzaam in de kleding industrie, of misschien zelfs bij C&A. Dan samen hier een case van maken?

Groei in markt defensie artikelen. Natuurlijk…

Dat een krant schrijft dat de Nederlandse defensie industrie een groeimarkt is geworden, dat is zoiets als een en een is twee logica. Extere analyse op een bierviltje: Duitsland vergroot en doet eenmalige investering van 100 miljard Euro. Maar leveren we dan gevechtsspul? Hier in België weet ik van de grote wapenfabrikant FN Herstal die machinegeweren maakt die populair zijn, maar Nederland?

> wat denk je zelf. Zoek eens op. (staan we in de top 10 in de wereld denk je? Nee toch! Toch wel.)

Rudolph Regter

Voorjaar 2022

Bronnen: diversen openlijk toegankelijk en verschillende bronnen. Daarom hier geen oplijsting daarvan.

P.S.

Ben je het niet eens met mij analyse? Fijn, schrijf me erover en dan kunnen we dat gebruiken om onszelf weer verder aan te scherpen. Leren maakt het Leuker!


Strategische bewegingen – februari 2022

We waren er niet bij toen er besluiten genomen werden. We kunnen er wel naar raden en dan daarover spreken. Een beetje breed en grootsprakig kletsen. Waarom niet? Hieronder wat ik haalde uit berichten die in februari verschenen in de pers en die mogelijk een strategisch besluit als bron hadden. Maar welke is dan de vraag. En daarover gaan we het eens hebben. Lees je mee? Leren maakt het Leuker!

Webwinkel is toch overal te zien?

Een webwinkel zit op de grote digitale snelweg. Iedereen kan een webwinkel van een zolderkamertje in Oldenzaal ook in Otelis in Australie bekijken. What’s de deal? Awel dat Coolblue gaat inzetten op expansie in Duitsland zo schrijven ze. En zoals we die Pieter kennen is die Hollands leuk met te zeggen ‘De Duitse consument is dol op wat we doen’. Vanuit Rotterdam willen ze iets van 1 miljard Euro omzet uit ons buurland gaan halen.

? wat denk je. Gaat dat lukken? En waarom wel of niet?

Melkplas. En nog steeds

Danone heeft in 2021 de snelste omzetstijging gezien van 6.7%. Waarom zou dat zo gekomen zijn?

De T van de externe analyse, gaf minder auto’s

Minder auto’s want er waren minder chips, daarover spraken we al. Dat zou voorbij zijn. Wel weer een leuk voorbeeld hoe je als bedrijf in een strategische storm kan komen. En als er dan geen vet op de bankrekening staat… dan is het snel voorbij.

Kassen, planten en zo

…jawel.

Schitterende industrie. Schijnbaar vinden geld verstrekkers dat ook. Zo investeerde Big Dutchman, ondanks de naam een Duits bedrijf, een investering in een Nederlandse firma die high-tech plantenkassen maakt. Dat bedrijf, Ammerlaan uit Venlo, werkt met 100 medewerkers een ruime omzet van 60 miljoen weg en zegt een toonaangevende speler te zijn in de tuinbouw. Er zijn veel studenten die in mijn opleiding zitten uit de tuin- en plantenbouw. Zelf heb ik er nul verstand van maar ben wel steeds onder de indruk van die industrie en de studenten die er in werken.

? maar hoe zit het nu met die business? Is het niet erg ons kent ons, dus de strategie maken ze onder de koffie. Of toch ook met veel data, modellen en zo?

Containeroverslag in Rotterdam

Een grote haven. Nu met extra investering van rederij Maersk en zusterbedrijf APM Terminals die vele honderden miljoenen willen gaan investeren in de Rottedamse haven.

Schitterende biografie. Leuk item.

Met veel plezier las ik veel over Onasis, een sterke strateeg en groot in de schepen. Nu lees ik dat de nieuwe strategie van Maersk zou zijn van containerrederij te evalueren naar een concern voor logistiek in vervoer en opslag.

> werk je in die branche, vertel me er eens meer over hoe jij het ziet.

Koppelverkoop of afkijken wat goed gaat. De slimmer volger strategie.

Energie verkopen en dat doen bij Mediamarkt. We deden dat bi Delta met een folder en zo bij de wasmachines en dat ging goed. Cool Blue doet dat nu ook, maar onder een paraplu. Coolblue Energie maakt en gebruik van de marketing macht van Coolblue, want elke koper van een energiezuinige wasdroger zal vast ook wel een goedkoop energie contract willen. Niets simpelers dan het inzicht in de klant gebruiken voor andere producten. Zo doet Amazon het ook, ze zien dat de verkoop van broeken goed gaat en dan gaan ze zelf broeken maken. Kijk eens bij Gartner, die heeft 100 producten van eigen maak bij Amazon gevonden. Kinderkleding onder de naam Spotted Zebra bijvoorbeeld. Eerste kijken wat goed loopt, dan het zelf gaan doen. Flauw, maar prima strategie.

Of wat denk je?

Wat denk je is er een grotere vraag naar leren tassen?

Ik denk van niet, we willen duurzaam zijn toch. En die tas van je oma is weer helemaal retro in! Toch niet, Hermes kan de vraag niet bijhouden. Omdat het handgemaakt is? Flauw marketing verhaal denk ik. Gewoon omdat de prijszetting hoog is en de drempel van toetreden hoog. Waarom ook weer?

> vertel eens zelf hoe jij aankijkt tegen tassen.

Strategische uniek idee… of gewoon dicht op geldmarkt?

Als er vele, vele start-ups zijn en unicorns die een waarde van 1 miljard overstijgen, hebben dan alle strategen liggen slapen en zijn dit de strategisch top ideeën die uniek zijn? Of is er gewoon veel geld voorhanden. En is het de kracht van de toegang tot die markt die maakt dat iemand geld kan ophalen alsof de waterkraan open staat? Het zit dan in SPAC’s Special Purpose Acquisition Companies, bedrijven aan de beurs genoteerd die zakken geld hebben en daarmee bedrijven opkopen. Ik las dat ze die ‘blanco cheque bedrijven noemen’. Grappig wel.

In Nederland zijn er wat unicorn’s. Ergens elders vindt je een blog daarover. Maar voor je gemak hier een paar namen: Booking.com en Adyen, Thuisbezorgd, Mollie, Messagebird, Elastic, Gitlab.

Mislukt, omdat er niet goed werd stratego gespeeld? Rotterdamse haven en Offshore

Het heeft vier jaar geduurd tot men dacht dat het niets ging worden. Een groot stuk gebied dat leeg ligt en ooit als droom had een een Europese hub te worden voor de offshore.

> je ziet het veel de prognoses die een hockeystick zijn. Variant van morgen gratis bier. Komen doet het nooit. Lees er eens over, die Rotterdamse aanpak werkte hier niet. Waarom niet?

Een mooi consumenten product, Rituals door inspelen op extern groter worden

Schitterende winkels en producten.

Duurzaamheid is het woord. Ook voor Rituals zo lees ik en dat zou dan op gespannen voet staan met de expansie die men wil. Dat snap ik niet helemaal, waarom kan dat niet allebei. Sterker nog, vanuit een marketing kan is inspelen…. beetje laat wel…. op duurzaamheid prima. Lees het artikel maar uit het FD.


Strategische bewegingen – januari 2022

Start van een nieuw jaar, vast prijsverhogingen die werden doorgevoerd, nieuwe initiatieven die ineens bij de start van een nieuw jaar kunnen starten. En natuurlijk is er ineens weer vrijgekomen nieuw budget voor van alles en nog wat. Gaan we dat ook zien in deze eerste maand al. Deze tekst is gemaakt om omgekeerd te kijken: wat lezen we in de pers en hoe kunnen we dat terug herleiden tot een strategisch besluit dat indertijd dan genomen is om nu hier uit te komen. Lees en denk met me mee.

Geld geen tekort, goede matching wel

Leuke naam wel.

De dollars uit Amerika overspoelen de Nederlandse markt. De techbedrijven hier kan je voor minder geld kopen of in investeren dan in de thuismarkt van de dollar. Er zou 5.5 mrd durfkapitaal zijn geïnvesteerd in Nederland, waar dan de helft van uit Amerika komt. De unicorn MessageBird kreeg bijvoorbeeld 662 miljoen.

> Waarom kreeg MessageBird zoveel geld. Waarom denk jij dat dit bedrijf strategisch veel gaat betekenen en winst gaat maken?

Nieuwe auto. Een elektrische toch? Of niet, maar wel service bij je buitenhuis

Tja, staat deze auto aan de middellandse zee?

En dat buitenhuis staat dan in Zuid-Frankrijk en Spyker wil daar service gaan geven aan iedereen die een nieuwe auto van dat bedrijf heeft gekocht. Een nieuwe auto van welk merk? Spyker. Die waren failliet. Maar krijgen nu een doorstart met een kapitaalsinjectie en de plannen zijn nieuwe auto’s op de markt te brengen.

> Denk jij dat er markt is voor een niche speler in de auto markt?

Je nam vroeger de taxi, nu de step, straks een luchttaxi

Stap maar achterop…

De taxi nam je om te voorkomen dat je haar door de war ging en je stropdas verkeerd ging wapperen. Een stropdas draag je niet meer. Dus neem je een deelfiets waar je anders maar over zou struikelen omdat die in de weg staat. Nu gaat Boeing investeren in luchttaxi’s. Die van het bedrijf Wisk Aero lees ik.

> Zie je dat gaan vliegen, die taxi markt in de lucht? Waarom wel, waarom niet?

Strand een schip, verlies je veel omzet. Kan je daar je tegen wapenen?

Tja… ik zou het niet weten, klinkt als wat overmacht zo een schip dat aan een strandje vastloopt. Als ik de beelden zie, en zonder verstand van schepen te hebben, lijkt me dat watertje waar die boot de EverGiven doorheen moest ook wel erg nauw en zo. Maar goed er gaat veel handel doorheen, zo een 12% van de wereldhandel wordt door het Suezkanaal vervoerd.

JD.com

Dit Chinese bedrijf is in Nederland gestart. Chinese bedrijven lopen een tiental jaar voor op ons daar waar het digitalisering betreft. In een apart artikel zal ik daar meer over schrijven. Laat ik een voorbeeld noemen. Men werkt bij een grote Chinese firma met het model dat als je iets wil kopen en je tien andere mensen datzelfde product ook laat kopen, je een grote korting krijgt. De producten worden bij jou thuis afgeleverd en jij zorgt voor de verdere logistiek. Schitterend vond ik dit nieuwe business model. Of dat de grote bedrijven vele keren meer op een dag contact hebben met hun klanten dan de bedrijven bij ons. Dit door een enorme verwevenheid tussen verkoop, influencing, social media en chat functies.

> Noem drie grote Chinese firma’s en hun activiteiten.

Elektrische auto’s? Dan ook vliegtuigen

Het is een beetje de logica zelve, we willen elektrisch. Dus ook vliegen. Venturi zit en in Delft en wil geld ophalen voor het maken van vliegtuigen op 220V of zo.

> Wat denk je, zit hier iets in? Wat voor koers vliegen twee andere luchtvaart maatschappijen?

Slapend rijk. Met een Beter Bed in stijging

De aandeelhouder van Beter Bed slapen zacht met een omzet stijging van 3,3%. Maar hebben we ineens meer mensen of meer bedden in huis?

> Wat denk jij is de reden van deze omzet stijging?

Macht over het schap

Ga je meer producten produceren omdat je meer wil verkopen. Je hebt veel geld gestoken in reclamecampagnes…. Wil Albert Heijn je niet op het schap leggen. En tja… een KitKat reep verkoop je niet online, of wellicht wel, maar die dan in een enveloppe doen met een postzegel erop? Dacht het niet. Wel lastig als je het als Nestlé niet eens kan worden met Albert Heijn inkopers over de prijs. Dan maar geen Maggi of KitKat meer in de supermarkt.

> Wat weet jij over de macht van het schap? Hoe strategisch is dat? En voor wie?

Hoelang gaan oude spullen nog mee?

Ik zou denken erg lang, we verduurzamen, dus gaan we niet meer kasten kopen in de Ikea, maar nemen we die van de oma. Net zoals onze ouders dat deden. Euh… dat zie ik nog niet gebeuren als ik een kijkje neem in kringwinkels. Daar staan de oude kasten opgestapeld. Met een andere naam en prijs tien keer hoger, wordt dat ‘vintage’ en gaat het wel de deur uit. Maar nu over de zaken wereld. Oude panden, zijn niet energie neutraal. Dus moeten gerenoveerd worden. Dat kost veel geld, pand dan minder waard. Strengere wet- en regelgeving, maak dat machines die een economische levensduur van twintig jaar hadden, ineens korte van leven zijn. En dus gebeurd er iets met de waarde.

> In je DESTEP analyse deze invloed van het samengaan van effecten in de E en de P meenemen. Werkt je bij een kapitaalsintensieve firma, wat betekend dat voor de balans.

Afsluiting

Leuke dingen gelezen? Elke maand in 2022 zal ik er een overzicht van maken. Kom dus zo nu en dan terug. Of neem een gratis abonnement op de updates.

Rudolph Regter, februari 2022