Kern van dit model: bekijk je organisatie in breder perspectief en bepaal met welke partijen je meer vaart kan maken in je ontwikkeling. Doe dit ook met oog op de nieuwe wijze van werken, die van de platform economie die sinds 2020 de markten veranderd heeft. Denk aan AirBnB, Uber en zo.

Inleiding

Als firma werk je vaak niet volledig geïsoleerd van anderen. Je hebt leveranciers nodig om je product of dienst te maken, soms partners met wie je iets samen maakt of je hebt verkoopkanalen nodig. Alles zelf doen is niet altijd de slimste methode. Want dan moet je op alle onderdelen kennis en ervaring in huis halen. Dan gaan bedrijven dus onderdelen van hun proces uitbesteden. Welke onderdelen dat zijn bepaal je door te analyseren welke onderdelen van je organisatie niet direct de sterkste punten zijn. Je kan daarvoor een analyse maken van de waarde die de firma creëert en dan kijk je bijvoorbeeld naar het plaatje van Porter. Zie hieronder.

Welke vraag lossen we op of welke kansen kan je hierdoor strategisch spotten?

De vraag of de kans die je met een eco-mapping kan oplossen of zien is:

  • Welke partijen kan je een strategische samenwerking mee aangaan. En zo eventueel kosten besparen of risico’s elders leggen.
  • Wie is mogelijk een partij die je aan extra verkopen kan helpen? Welke extra sales kanalen zou je kunnen gaan inzetten?
  • Welke partijen zouden jouw product bij hun product kunnen aanbieden  als extra en zo extra verkopen genereren?
  • Zou een organisatie een product van jouw organisatie kunnen integreren in hun product, zodat dit een betere propositie zou zijn in de markt. Dus anders dan het voorgaande punt, waar ik bedoel dat je product iets extra is, maar nu als onderdeel van het product. Dus een reisproduct waarop je een extra taxi dienst aanbied, maar nu die dienst in het pakket aan te bieden als een ‘reis zonder zorgen en bagage gedoe’ voor de luxe reiziger.
  • Welke partij zie je vooraan lopen in het ontwikkelen van de markt. En gaat jouw firma het daarvan winnen? Als je het niet kan winnen dan zou je kunnen denken aan het spreekwoord ‘If you can’t beat them, joint hem’.
  • En is er een organisatie die sterk genoeg is om een platform op te zetten en zou je dan met dat platform mee willen doen?

De Eco mapping uitvoering

Stap 1. Neem onderstaande plaat over.

Eco mapping leeg

Stap 2. Zet je organisatie in het midden en begin alle firma’s te benoemen die rond je organisatie actief zijn. Als spiekbriefje kan je de waardeketen nemen en zien welke firma’s in welk onderdeel van je firma betrokken zijn.

Stap 3. Zet een cirkel rond iedere firma, kies uit:

Stap 4. Bekijk het geheel een analyseer of er ergens kansen liggen.

Kansen in samenwerking.

Kansen in uitbesteden van dat onderdeel van het werk aan de andere partij.

Kansen om een platform te starten. (zie voor meer informatie elders op deze website)

Hieronder een voorbeeld van een eco-mapping voor de pc firma Asus.

Eco mapping

(copywrite bij Debbie)

Bronnen

Eco mapping heeft Rudolph geleerd bij Prof. Ir. Marion Debruyne. Dean van de Vlerick Universiteit in Gent. Onderdeel ook van haar boek ‘Customer Innovation. Waarom de klant centraal staat in bedrijfsinnovatie’.


Het is even een klusje dat Eco mapping, maar geeft veel inzichten en materiaal voor gesprek als je het over de commerciele plannen van je organisatie hebt.

Rudolph Regter