Hoe vergelijkt de overheid, onderwijs instellingen en het bedrijfsleven nu opleidingen? Met een NLQF inschaling.

https://europa.eu/europass/en/europass-tools/european-qualifications-framework

Geschiedenis. In 2008 is het European Qualification Framework (EQF), een initiatief vanuit de Europese Commissie, tot stand gekomen. Het achterliggende doel was om de sociaaleconomische ontwikkeling van Europa te stimuleren en er daarbij voor te zorgen dat de mobiliteit en uitwisselbaarheid van kennis en vaardigheden toe zal nemen (www.europass.nl/eqfnlqf, g.d.). In het EQF worden kwalificaties op een bepaald niveau ingeschaald (niveau 1 t/m 8). In Nederland heeft men dat aangevuld en zo ontstond de NLQF.

Hieronder wat men daarover schrijft voor het NLQF 6 niveau met daarbij mijn toelichting.

Wat lezen we hier allemaal en hoe vertaald Rudolph Regter dat naar de module en de rubric?

  • 1. Een onbekende, maar wisselende leef- en/of werkomgeving, ook internationaal.

Ad 1. Lijkt er erg een open deur, makkelijk te begrijpen. Dus wat ik verwacht is dat in je portfolio zaken voorkomen die je nog niet eerder had gedaan. Dan het betrekking heeft of een onderwerp dat dynamisch is. Dus anno 2023 bijvoorbeeld zaken met Artificile Intelligentie, veranderend koopgedrag, invloed van fake-news en zo meer onderwerpen. Dus niet bekijken hoe het houten-klompen-maken proces is.

  • 2. Bezit gevorderde, gespecialiseerde kennis van, en kritisch inzicht in, theorieën, en concepten van een beroep, kennisdomein en/of breed wetenschapsgebied.
  • 3. Bezit brede, geïntegreerde kennis en begrip van de omvang van de belangrijkste gebieden en grenzen van een beroep, kennisdomein en/of breed wetenschapsgebied.
  • 4. Bezit kennis en begrip van enkele belangrijke actuele problemen, onderwerpen en specialismen gerelateerd aan een beroep, kennisdomein en/of breed wetenschapsgebied.

Ad 2. Bij deze module gaat het over het beroep van commercieel verantwoordelijke. Het kennis domein is alles dat daar mee samenhangt. Het wetenschapsgebied is met name die van klantgedrag.

Ad 3. De belangrijkste gebieden zijn die vallen onder commercieel handelen. Dus te denken aan product management (marketing), bekend maken van een product of dienst (communicatie), het verkopen er van, het leveren er van, de service verlenen, het product onderhouden, prijszetting doen.

Ad 4. Actuele problemen kan je zelf opzoeken en met docenten afstemmen of die het ook actueel vinden. Anno 2023 is te denken aan onderwerpen als: Channel management, marketing automation, ESG, platform economie, community building, social media, etc.

  • 5. Reproduceert en analyseert de kennis en past deze toe, ook in andere contexten zodanig dat dit een professionele en of wetenschappelijke benadering in beroep en/of kennisdomein laat zien.
  • 6. Past gespecialiseerde, waaronder kritisch- analytische, vaardigheden, toe op de uitkomsten van toegepast onderzoek.
  • 7. Brengt, met begeleiding, een toegepast onderzoek op basis van methodologische kennis tot een goed einde.
  • 8. Stelt argumentaties op en verdiept die.

Ad 5. Dus je kan bijvoorbeeld iets uitwerken voor de firma waar je werkt en die kennis ook toepassen op een andere firma. Doel voor mij zou zijn dat je iets gaat vinden en uitwerken dat de firma minimaal Euro 42.000 opleverd. (dat is namelijk de investering die jij doet)

Ad 6. Kritische vaardigheden. Bijvoorbeeld het ondervragen van het nut van een bepaalde positionering met de belofte, nut en doel van een reclamecampagne, het nut van de firma zijn website, de juistheid van de prijsstelling, het kostbewust zijn van de verkoop, het managen van de reputatie, etc.

? AK: hier verwachten dat een student een paper schrijft over een onderwerp en we dat kunnen publiceren?

Ad 7. Je past een onderzoek toe op een vraagstuk. Open deur. Zoek een vraagstuk in het domein van de commercie van de organisatie en onderzoek en adviseer. Te denken is aan: welke fase zit een product en hoe veranderen klanten. Wat is de prijsmarge die klanten accepteren. Hoe komt reclame campagne xyz over en had die nut. Wat zijn nieuwe behoeftes van de klanten. Hoe een nieuwe product lancering doen. Draaiboek voor een Go-to-market strategie maken. etcetc.

? AK: Wij moeten eerst akkoord geven op het onderzoeksvoorstel, klopt? En we verwachten dit in de 3e lesweek ten laatste. Daarna kan student in 2024 weer deelnemen aan de module.

Ad 8. Hier komen de gesprekken met mede studenten naar voren en die met de docenten. Ook het zelf presenteren van materiaal in een soort lesvorm past hierbij.

  • 9. Evalueert en combineert kennis en inzichten uit een specifiek domein kritisch.
  • 10. Signaleert beperkingen van eigen kennis van de beroepspraktijk en/of bestaande kennis in het kennisdomein en onderneemt actie.
  • 11. Analyseert kritisch, complexe beroeps- en/of wetenschappelijke taken en voert deze uit.

Ad 9. Dit moet blijken uit je portfolio en toelichting.

Ad 10. Kan je in een reflectievorm over je studiejaren doen.

Ad 11. Dit zijn de taken die je doet voor de module.

12. Identificeert en analyseert complexe en onvoorspelbare problemen in de beroepspraktijk en/of in het kennisdomein en lost deze op tactische, strategische en creatieve wijze op door gegevens te identificeren en te gebruiken.

Ad 12. Dit beschrijft bijna wat je in de studie gaat doen en op te maken gaat zijn uit je portfolio.

  • 13. Ontwikkelt zich op eigen initiatief door middel van zelfreflectie en zelfbeoordeling van eigen (leer)resultaten.

Ad 13. Zelf reflectie spreekt voor zich. De zelfbeoordeling ga je doen door tussentijdse presentaties aan je leerwerkgroep en docenten. En je portfolio zelf tegen de rubric aan te houden en die dan volledig te maken en in te leveren.

  • 14. Verzamelt en analyseert op een verantwoorde, kritische manier
  • 15. brede, verdiepte en gedetailleerde beroeps gerelateerde en/of wetenschappelijke informatie over een beperkte reeks van basistheorieën, principes en concepten van en gerelateerd aan een beroep en/of kennisdomein
  • 16. beperkte informatie over belangrijke huidige problemen, onderwerpen en specialiteiten gerelateerd aan het beroep en/of kennisdomein
  • 17. Geeft deze informatie weer.

Ad 14, 15, 16 en 17.

Deze zouden na paar jaar studie voor zich moeten spreken.

  • 18. Communiceert doelgericht op basis van in de context en beroepspraktijk geldende conventies met gelijken, collega’s, specialisten, niet- specialisten, leidinggevenden en of relevante derden in de wetenschappelijke en of beroepsmatige gemeenschap.
  • 19. Past de communicatie aan het doel en de doelgroep aan.

Ad 17. Dit gaat we uitvoeren. Praktische invulling daarvan gaan we in de eerste lessen bepalen en afspreken. Je moet hier denken aan het presenteren van je werk tussentijds, het bijwonen van events in het vakgebied, het etc.

Ad 18. Die zullen we tussentijds testen. Bijvoorbeeld als jij een les uitvoert.

  • 20. Werkt samen in onbekende wisselende leef- en/of werkomgeving, ook internationaal met gelijken, collega’s, specialisten, niet- specialisten, leidinggevenden en relevante derden.
  • 21. Draagt verantwoordelijkheid voor resultaten van eigen activiteiten, werk en/ of studie en voor het resultaat van het werk van anderen.
  • 22. Draagt gedeelde verantwoordelijkheid voor het aansturen van onvoorspelbare processen en de professionele ontwikkeling van personen en groepen.
  • 23. Verzamelt en interpreteert relevante gegevens met het doel een oordeel te vormen dat mede gebaseerd is op het afwegen van relevante sociaal-maatschappelijk, beroepsmatige, wetenschappelijke of ethische aspecten.

Ad 20. Dit onderdeel vul je door gastsprekers te regelen.

Ad 21. Dit is het deel zelfstandig werken en studeren. Deze module maken we dag 1 hierover duidelijk afspraken. Ook zal het ‘en voor het resultaat van het werk van anderen’. Hier ga je zorgen de dynamiek van een professionele studiegroep te snappen en te zorgen dat iedereen ‘bij. deles’ blijft en gaat slagen voor deze module.

Ad 22. Komen we in de module en je werk tegen.

Ad 23. Hier zit met name het ESG onderdeel in.

Afsluitend

Zo nu ben je helemaal bij met waar we onderwijs in geven en waarom de rubric en de module is opgezet zoals die is opgezet. De module is standaard ingezet op NLQF 6 niveau. Je mag de module ook op NLQF 5 niveau doen als dat past binnen je studiepunten opbouw. (maar dat is zelden het geval) Je bent daar zelf verantwoordelijk voor om dat te weten en eventueel formeel af te spreken met de afdeling studentzaken.