Strategie kan je jaren lang bespreken. En als je een strategie uitzet voor een firma die over de hele wereld werkt met duizende mensen in dienst dan haal je veel werk op je hals. Aan jou de keus dat te willen. Beter lijkt me als je een startende student bent op gebied van strategie, dat je nadenkt over welk deel van de organisatie je onder de loep gaat nemen. En daar gaat dit hier over. Lees verder.

Het Groot Strategie boek

We zijn met dit boek bezig en starten nu met de zoeklicht fase. Hier is het meest belangrijke de scope van je project vast te stellen. Hiermee staat vaak of je project succesvol of niet zal zijn: als je teveel wil doen verdrink je, wil je te weinig doen, dan is het niet voldoende. Regelmatige afstemming met je opdrachtgever of docent hier essentieel. En anno 2023 is het zo dat veel bedrijven geen nood hebben aan nadenken. Ze zijn meer bezig met mensen werven en voortgaan. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat dit ok is, maar dat innovatie het verschil gaat maken. En innovatie is deels iets helemaal nieuws verzinnen, deels rustig voortgaan op wat je al doet, maar dat nog beter doen. En het nog beter zit in je portfolio, dus alles wat je naar de markt brengt, je product/market combinaties, die aan te passen aan wat klanten vragen en waarde voor over hebben. Kijk eens naar wat de Pepsi Co firma allemaal levert aan klanten en hoe ze daar mee om zijn gedaan.


Het Groot Strategie boek

De procesplaat ken je uit je hoofd, afijn dat hoop ik dan toch nu. Want daardoor heb je inzicht in wat je nog allemaal moet doen. Als je dat niet weet en je denkt dat alles wel in een paar dagdelen gedaan is, ga je in deze scope fase denken dat je wel veel kan bekijken. Maar dan kom je over een paar weken daarop terug…want lukt het allemaal niet. En ja de spreuk is ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’… maar toch, lijkt me zonde van je tijd. Mijn advies is dan ook heel goed te kijken naar wat je kan/wil doen. Vanalles een beetje, of iets specifieks in de diepte. Stem dat af met je opdrachtgever.

De afweging tussen veel eten maken dat niemand lekker gaat vinden of een gerecht te maken waar iedereen het later nog over gaat hebben? Beide nodig. Grote bakken Chinees of dat bordje met zeekraal en wat garnalen.


Het Groot Strategie boek

Zoeklicht fase dus. Dat hoofdstuk uit het boek al gelezen?

Kern hier is te weten wat de mensen om je heen willen weten. Hebben ze daar tijd en geld voor over. Of zitten ze in de gedacht ‘dat het toch wel goed gaat’. Natuurlijk gaat het goed… nu… maar straks? Hoeveel voorbeelden moet je brengen. Anno 2023 over VanMoof.. leuke fietsen en toen. Of flits service… die trekken allemaal weg. En steps zijn in Parijs straks verboden. In welke business zit jouw firma? Nu? En over drie jaar?


Het Groot Strategie boek

Een paar modellen gaan je helpen. De Abell is essentieel, die verteld je in welke positie de organisatie zit. En de marktkarakteristieken gaan je helpen later in het project om uit te leggen welke tijdhorizon je strategie stuk moet hebben. Zit je in een industrie die heel snel altijd veranderd, of in een industrie met hele grote investeringen zoals olieboringen of zo.


Het Groot Strategie boek

Q: Wat denk je dat er gaande is bij jouw firma.

A: Hier lees ik een ruwe eerste schets van wat je denkt dat de omgeving is van de firma en intern gebeurd. Eerst gedachtes zoals je die kan oppikken bij de koffie machine, uit jaarverslagen en zo meer. Hierna heb je een globale indruk van de firma. En die indruk gaat je helpen ongeveer te weten waar de firma goed of slecht in is en waar ze last van gaan krijgen als je de externe bewegingen ziet.

Q: Gezamenlijke ambitie

A: Hier is mijn ervaring dat studenten vaak niet op een positie zitten dan ze met de directie kunnen schakelen. Dus wat de ambitie is moet meer van de student zelf komen. Of de firma heeft een missie, visie etc. Die is wel goed bruikbaar. Daar kan je wellicht doelen uit halen die het aspiratie niveau van de firma vertellen.


Algemeen en check vragen

  • Is je scope op Corporate, of SBU of ander niveau?
  • Heb je het onderscheid tussen strategie, tactiek en operationeel scherp van je scope? Strategie is van afstand, bedrijfsbreed. Tactiek beschrijft bijvoorbeeld wat een afdeling moet doen en operationeel is bijna het maken van een belscript voor de afdeling klantenservice. Dat laatste is niet voor dit vak. Het middelste eigenlijk ook niet.
  • Kan je cijfers en inzichten vinden voor je vraagstuk?
Rudolph's studietip

Redelijk vaak is de hoofdvraag: ‘Wat moet de firma doen om de komende x jaar te overleven?’

Deelvragen zijn dan: ‘Wat is de situatie nu’, wat doet de markt en wij intern?’ en dan ‘wat is het advies om continuïteit te waarborgen?’


Dit hoofdstuk is in het bedrijfsleven belangrijk, omdat het aandacht geeft aan de vraag of je wel een strategieproject moet starten. Vroeger maakte je een strategie eens in de vijf of tien jaar, toen eens in de drie jaar en mogelijk tegenwoordig eens per drie jaar en dan elk jaar het even afstoffen.

Als student kan je niet anders dan strategie denken doen, gewoon omdat je de module moet halen. Fijn is het als de firma wil meewerken, maar maak het je niet te moeilijk als je manager zo iets heeft van ‘strategie is maar blabla’. Aan het begin van de module heb je nog te weinig inzicht in wat het nut is van strategie maken om mensen te overtuigen dat het zinvol is. Dus bespraar je energie en doe deze module gewoon voor school en wees al blij dat iemand op de firma het gaat lezen. Meer is soms niet nodig. En een docent die zegt dat dit niet zo is, die vindt dat jij de strategie van de firma moet bepalen en ze dat moeten gaan opvolg, stuur je maar door naar mij.

Goed studeren!

Rudolph Regter

Herfst 2023