Er is een schitterend onderzoek met scherpe analyse en tips rond besluitvorming. Van Deloitte. Makkelijk leesbaar, gratis op te halen en met werkbare tips. Zal er wellicht in de volgende workshops eens een kernbron van maken. Voor nu slechts een kort berichtje om je over te halen het rapport te lezen.

Wat kernpunten hieronder.

Voorbeeld van een leuk feitje: Slechts 3% van bijna 9.000 respondenten, 3 op de 10 mensen wereldwijd, vertelde Deloitte onderzoekers dat ze over alle informatie beschikten die nodig was om beslissingen te nemen. (blz7) En zo zit het rapport vol met dit soort feitjes, daarna omgezet in tips.

Het rapport heeft een sterke indeling met als hoofdstukken:

  • Obstakels om aan te voelen wat belangrijk is.
  • Obstakels om te analyseren welke keuzes je hebt
  • Obstakels om op tijd te handelen
  • Hoe die obstakels te overbruggen om tot besluit wijsheid te komen

En die hoofdstukken diept men dan verder uit met goede voorbeelden en tips.

Bijvoorbeeld het hoofdstuik: Het signaal is de kern

Deloitte_2022_A field guide -2

Ruis. De ruis is wat je wegtrekt van de waarheid.

Complexiteit. Hoe ingewikkeld iets is, dat maakt dat je het signaal, dat wat je uit de informatie overload moet halen om een goed besluit te nemen, moeilijk kan vinden.

Menselijke natuur. besluitvormers kunnen goed doen  door optimale oplossingen te vinden voor een vereenvoudigde wereld of door bevredigende oplossingen te vinden voor een meer realistische wereld.


Deloitte_2022_A field guide -3

Nieuwsgierigheid + bescheidenheid. Twee kanten van dezelfde munt.

Nieuwsgierig. Ben je nieuwsgierig als manager dan heb je een drive om te weten hoe dingen echt in elkaar steken. En begrijp je dat vragen soms belangrijker zijn dan de antwoorden. Herken je dat, dat je manager vast blijft houden aan een vraag die die steeds maar stelt, terwijl jij denkt dat het de verkeerde vraag is, of een vraag op al een te groot detail niveau. En met die vraag dan dus niet slim bezig. Bijvoorbeeld ‘We moeten andere eieren kopen, want deze kon ik niet eten.’. Tja… logisch het water waarin je het ei kookte was niet warm. Dus foute vraag, met straks nutteloos antwoord en actie….

Bescheiden. Er is altijd meer te leren. Maar daar moet je de tijd voor nemen en leren van je fouten. En in een ander artikel dat ik aanhaalde van de auteur Nutt, blijkt dat de meeste managers dat niet doen.

Rudolph Regter

Bron: de link naar het rapport zit hier.

Deloitte_2022_A field guide -1

Leave a comment